Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015
9:00 μ.μ.

Telegraph: Γιατί οι πωλήσεις αυτοκινήτων δείχνουν την ανησυχία για την ελληνική οικονομία

tromaktiko514.jpg
Έναν διαφορετικό δείκτη χρησιμοποιεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph προκειμένου να δείξει ότι αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα...


Σύμφωνα με την εφημερίδα το πραγματικό σημάδι είναι η άντληση χρημάτων από τις τράπεζες και η παράλληλη... αγορά αυτοκινήτων!

Στο άρθρο σημειώνεται η αύξηση των πωλήσεων τον Απρίλιο ήταν της τάξης του 47% προσθέτοντας ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο 20ος συνεχόμενος στον οποίο υπήρξε αύξηση των εγγραφών νέων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Κατά τον συντάκτη του άρθρου οι κάτοικοι μιας χώρας που βρίσκεται σε οικονομική αναταραχή ανησυχούν ότι αν τα χρήματά τους είναι στην τράπεζα τότε μπορεί να πέσουν «θύμα» του ελέγχου κεφαλαίων όπως συνέβη στην Κύπρο. Γι' αυτό και από την αποταμίευση επιλέγουν τις αγορές «σκληρών» υλικών αντικειμένων όπως τα αυτοκίνητα.

Όπως αναφέρεται κάτι παρόμοιο συνέβη κατά τη διάρκεια της οικονομικής κατάρρευσης της Ρωσίας το 2014 όταν η συντριβή του ρουβλίου είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Ρώσοι να προχωρούν σε ακριβές αγορές όπως για παράδειγμα ακριβών αυτοκινήτων.

Κάτι παρόμοιο είχε συμβεί και στην Κύπρο το 2013 όταν οι εγγραφές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 30% μέσα σε δέκα μήνες από τον φόβο των Κυπρίων ότι οι καταθέσεις τους θα θυσιαστούν στη διαδικασία των «bail-in» των μεγαλύτερων τραπεζών.

«Κατά τραγική ειρωνία για την κατάσταση της Ελλάδας οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες είναι αυτές που ωφελούνται από την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας καθώς οι Έλληνες καταναλωτές, όπως αρκετοί από τους Ευρωπαίους, επιλέγουν κατά βάση γερμανικά αυτοκίνητα.

hyMBI?d=yIl2AUoC8zA hyMBI?d=qj6IDK7rITs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads

ads