Σάββατο, 9 Μαΐου 2015
9:00 π.μ.

Αποκαλύψεις για διαρροές κατά της κυβέρνησης από το γραφείο του Στουρνάρα - Tι γράφει email που έφυγε προς γνωστό δημοσιογράφο;

tromaktiko388%2BMay.%2B09%2B15.59.jpg
Βγήκαν τα "τσεκούρια του πολέμου" μεταξύ της κυβέρνησης και του διοικητή της Τράπεζας της...
Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή ένα δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για "υπονομευτικές διαρροές" κατά της κυβέρνησης προς συγκεκριμένα ΜΜΕ φεύγουν από το γραφείο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος.

Οι αναφορές αυτές προκάλεσαν την έντονη δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο αναφέρει πως αν ευσταθεί το δημοσίευμα, αυτό θα "αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ".

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή.

Τι λέει το άρθρο

Στην Εφημερίδα των Συντακτών του Σαββάτου, δημοσιεύτηκε το εξής κείμενο.

"Υπονομευτικές διαρροές κατά της κυβέρνησης προς συγκεκριμένα ΜΜΕ φεύγουν από το γραφείο του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως προκύπτει από e-mail που έχει στην κατοχή της η «Εφ.Συν.». Οι διαρροές στοχεύουν να παρουσιάσουν την εικόνα μιας ήδη χρεοκοπημένης χώρας «πριν καν αρχίσει η συζήτηση για χρεοκοπία...».

Από την επιστολή προκύπτει ότι και στην Ελλάδα, όπως και στις Βρυξέλλες, λειτουργεί εσωτερική «μονταζιέρα» και ένα από τα «ορμητήριά» της είναι το γραφείο του διοικητή της ΤτΕ. Μέσω αυτής προσφέρεται επιχειρηματολογία σε δημοσιογράφους προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να αποτελέσει απλώς μια παρένθεση.

Συγκεκριμένα στην επιστολή, με ημερομηνία 6 Μαΐου και ώρα 2.12 μ.μ., που έφυγε από το γραφείο Τύπου του κ. Στουρνάρα με παραλήπτη γνωστό δημοσιογράφο, υπό τον τίτλο «ο λογαριασμός των 100 ημερών», αναφέρεται ότι:

- Η φυγή καταθέσεων που κινήθηκε σε ομόλογα του εξωτερικού ή προς τα στρώματα ανέρχεται σε 30 με 35 δισ.

- 20 με 30 δισ. η πτώση αξιών προς εισηγμένες και μη.

- 10 δισ. τα ρέπος.

- 3 δισ. οι παγωμένες πιστώσεις του ΕΣΠΑ. Επρεπε να έχουμε πάρει 4 δισ. και πήραμε μόλις 1.

- 20 δισ. λείπουν από τα χαρτονομίσματα σε κυκλοφορία.

- Δεν μπορεί να υπολογιστεί η απώλεια στα χρεόγραφα που έχουν οι ξένοι επενδυτές. Εχουν 70 δισ. στα χέρια τους.

- Απαξίωση των ακινήτων.

- 3 δισ. λιγότερα στην αγορά από τη μη εξόφληση των υποχρεώσεων του Δημοσίου προς ιδιώτες.

- Στη ζημιά πρέπει να προστεθεί η στάση πληρωμών των ιδιωτών προς τις τράπεζες που αύξησαν τα «κόκκινα» δάνεια. Οι τράπεζες απέκτησαν επιπλέον πρόβλημα και ίσως χρειαστούν επιπλέον ανακεφαλαιοποίηση.

Αραγε τι έχει να απαντήσει ο προϊστάμενός του διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας για το συγκεκριμένο e-mail του συνεργάτη του;"

Η παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου

Από την κυβέρνηση υπήρξε άμεση αντίδραση σχετικά με την συγκεκριμένη υπόθεση, με το Μέγαρο Μαξίμου να αποστέλει non paper στο οποίο αναφέρει:

"Σχετικά με το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της σημερινής «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με στοχευμένες διαρροές της Τράπεζα της Ελλάδος εναντίον της Κυβέρνησης, αν ευσταθεί, αποτελεί πλήγμα στην ανεξαρτησία της ΤτΕ.

Αυτονόητο θα πρέπει να θεωρείται ότι η ΤτΕ οφείλει να διαψεύσει τις πληροφορίες.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να κινήσει τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών, ούτως ώστε να σταματήσουν κάποιοι στο εσωτερικό της να πλήττουν την Κυβέρνηση σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για τη χώρα".

hyMBI?d=yIl2AUoC8zA hyMBI?d=qj6IDK7rITs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads

ads