Τρίτη, 12 Μαΐου 2015
9:00 μ.μ.

Ανοίγει ξανά το Κυπριακό μετά την ανατροπή στα Κατεχόμενα

tromaktiko490.jpg
Το εδαφικό, το περιουσιακό και η διακυβέρνηση, θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα στη νέα...

φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα αρχίσουν την Παρασκευή με συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, κκ Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Oι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση της Παρασκευής θα συνεχιστεί η συζήτηση, που άρχισε στο χθεσινό δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών επί διαδικαστικών θεμάτων για τη δομή και τη συχνότητα των συναντήσεων.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε τη χθεσινή συζήτηση «εποικοδομητική», ενώ ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι «έγινε μια καλή αρχή».
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι η επανέναρξη του διαλόγου δημιουργεί «μια ευκαιρια στην ελπίδα». Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι επιδίωξη στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα, ενώ χαρακτήρισε «πολιτική ουτοπία» τον στόχο της εγκαθίδρυσης ενός ενιαίου κράτους.

Σχολιάζοντας τις αναφορές για αλλαγή πολιτικής τόνισε ότι δεν είναι πραγματιστικό μετά από 41 χρόνια εισβολής να αναμένει κανείς ότι θα επιστρέψουμε ή θα καλυτερεύσουμε το Σύνταγμα του 1960. «Το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι να τσιμεντώσουμε τη διχοτόμιση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

Ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να προετοιμαστεί για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, επισημαίνοντας ότι τα κόμματα οφείλουν να διατυπώνουν εποικοδομητικό πολιτικό λόγο. Ανέφερε ότι οι συζητήσεις για αποκήρυξη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας «δημιουργούν προβλήματα και στέλλουν το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αρχίζει να βλέπει αλλού, γεγονός που δίνει άλλοθι στην Τουρκία».

Αναφερόμενος στον Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι διαχρονικά ήταν υπέρ της ομοσπονδιακής λύσης, αλλά, σημείωσε, η συμπεριφορά του καθενός θα αποδειχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι όλοι επιθυμούν την εξεύρεση λύσης μέσω του διαλόγου. Το θέμα, είπε, είναι σε ποια βάση γίνεται η συζήτηση.

Ουσιαστικά,υποστήριξε, «η συζήτηση που γίνεται είναι για συνομοσπονδία, όπως θέλει η Τουρκία και όπως προνοούσε το σχέδιο Ανάν».

Επίσης, έκανε λόγο για «πολλές υποχωρήσεις και για επικίνδυνες προτάσεις» της ελληνοκυπριακής πλευράς και πρόσθεσε ότι οι θέσεις του προέδρου Αναστασιάδη συμπίπτουν με αυτές του ΑΚΕΛ.

hyMBI?d=yIl2AUoC8zA hyMBI?d=qj6IDK7rITs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads

ads