Τρίτη, 5 Μαΐου 2015
9:00 π.μ.

Τι να προσέξουμε στις φετινές φορολογίες δηλώσεις λίγο πριν την έναρξη υποβολής τους

tromaktiko1%2B-%2BCopy.jpg
Γράφει ο Γρηγορίου Κωνσταντίνος
Με το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων κλειστό και με τη παράταση για 15 ημέρες...
ακόμα της υποβολής των Βεβαιώσεων αποδοχών μισθωτών-συνταξιούχων -επαγγελματιών από τους Λογιστές , αναμένουμε την νομοθετική διευθέτηση 3 σοβαρών θεμάτων από τη πολιτική ηγεσία των Υπουργείου Οικονομικών.


Η εκχώρηση στο Δημόσιο  των ανείσπρακτων ενοικίων  για το φορολογικό έτος 2014
Οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από μισθωτή εργασία και παράλληλα εισπράττουν  αμοιβή και μέσω απόδειξης παροχής υπηρεσιών
Το θέμα της έκπτωσης φόρου για τους  φορολογούμενους που πληρώσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως το τέλος Ιουλίου.

Αφού δοθούν οι παραπάνω διευκρινίσεις υπολογίζουμε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει στο Τaxis η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων εκπνέει κανονικά στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η καθυστέρηση στο άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής αναμένεται να οδηγήσει σε μετάθεση της καταληκτικής προθεσμίας. (Ήδη φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να επεκταθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου) .
Aς δούμε όμως περιληπτικά τι κυρίως ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΤΟ Ε1.
α) Οσοι έχουν εισοδήματα απο ακίνητα,πάσης φύσεως ,απο μισθώματα,από δωρεάν παραχωρήσεις(εξαιρείται η α κατοικία απο ανιόντες και κατιόντες έως 200τμ) και από ιδιοχρήσεις,συμπληρώνουν υποχρεωτικά το έντυπο Ε2,που φέτος έχει και μια επι πλέον στήλη ,αυτή που αναφέρεται στα στοιχεία του μισθωτηρίου,απο οτι λένε όμως για φέτος θα είναι προαιρετική η συμπλήρωσή της στήλης.

β) Οσοι έχουν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα ,θα συμπληρώσουν ,όπως κάθε χρόνο ,το έντυπο Ε3,αλλά φέτος θα το συμπληρώσουν και όλοι οι αγρότες είτε είναι στο ειδικό καθεστώς η στο κανονικό ,η δεν ανήκουν σε κανένα καθεστώς πχ είναι υπάλληλοι και έχουν κάποιο εισόδημα,δηλαδή να έχουν έσοδο απο τα αγροτικά.
Οι κύριες φετινές αλλαγές είναι ,ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ, οι κωδικοί,595-596 που αναφέρονται στους αγρότες,593 που αναφέρεται σε καλλιτέχνες-συγγραφείς κλπ που αποκτούν εισόδημα απο την πνευματική τους δημιουργία, το οποίο κατανέμεται για να φορολογηθεί στο έτους απόκτησης του και στα επόμενα τρία,593 που αναφέρεται στους μπλοκάκιδες,597 που αναφέρεται σε όσους έχουν εισόδημα απο εμπορικές δραστηριότητες, για να μην θεωρηθούν μπλοκάκιδες.
ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΕΛΊΔΑ,τα εισοδήματα χωρίζονται σε εμπορίας -παροχής υπηρεσιών-αγροτικής δραστηριότητας και τα κέρδη αναγράφονται στους κωδικούς,346 απο επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική και παροχής υπηρεσιών),347 απο αγροτική δραστηριότητα και 348 απο μπλοκάκιδες, προσοχή εδώ το αποτέλεσμα υπολογίζεται έσοδα μείον ΜΟΝΟ τις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν καταβληθεί το 2014 ,η οταν η τελευταία εισφορά πληρώθηκε στο χρόνο που ορίζεται η εμπρόθεσμη πληρωμή
.Η ΤΡΊΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ.
η ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΜΟΙΩΣ ,αλλά θέλει προσοχή.
Υπάρχει και η συμπλήρωση της ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗΣ που αναγράφονται όλες οι δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση απο το εισόδημα,όπως και οι παρακρατούμενοι και οχι μόνο, φόροι.
Όλα αυτά και πολλά περισσότερα τα λέει και σχετική ερμηνευτική 1097/2015.
Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα νομολογία οι φετινές δηλώσεις θα υποβληθούν έως 30/06/2015 και η πρώτη δόση θα καταβληθεί την 31/07/2015 ,ανεξάρτητα πότε θα υποβληθεί η δήλωση πχ η την υποβάλετε  31/05/15 η την υποβάλετε 30/06/2015 η πρώτη δόση θα είναι 31/07/2015 οι άλλες 30/09/2015 και 30/11/2015.
ΠΡΟΣΟΧΗ όσοι έχουν ρυθμίσεις .πρέπει να υποβάλλουν και να πληρώνουν τους φόρους εμπρόθεσμα η να τους ρυθμίζουν ανάλογα,αλλιώς χάνεται η ρύθμιση.
ΤΟ Ε9 έχει πλέον ξεφύγει απο την υποβολή της φορολογικής δήλωσης και έχει τις δικές του προθεσμίες.

hyMBI?d=yIl2AUoC8zA hyMBI?d=qj6IDK7rITs

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ads

ads